Förra veckan hade jag ett intressant samtal med en ännu mer intressant person. Hon berättade för mig en historia på 7 år om hur hon började leva en minimalistisk livsstil, blev av med dagliga bekymmer, fick mer tid och hade mer energi än någonsin. Låt mig berätta det här, jag är en impulsiv person, så efter allt peptalk var jag i brand! Jag gick hem och började packa ihop grejer som jag kanske inte är nödvändiga. Och vet du vad? Jag misslyckades kapitalt. Jag packade och packade upp ca 50 gånger och bestämde mig till slut att allt är nödvändigt. Jag behövde verkligen den där popcornmaskinen som jag bara använde en gång på två år. Jag kunde inte leva utan dessa 10 filtar eller 15 kuddar, 20 ljus, 3 julgranar, 15 bordsspel och 10 läppstift. Okej, jag kanske ljög för mig själv, men det var svårare än det låter. Efter att ha utökat min kunskap om denna otroliga livsstil hittade jag några enkla steg som kan hjälpa dig (och förhoppningsvis mig) att hitta rätt väg till minimalism.

  1. Du bör först bestämma dig för om du är lämplig för denna livsstil. Jag är van vid att skriva för- och nackdelar på ett papper och inse fakta. Tänk på nuvarande och framtida möjligheter. Skriv de saker som gör dig lycklig, som kan vara viktiga för dig.
  2. Bli av med dubbletter. Börja med mindre saker – som böcker, accessoarer, skor, kläder etc. Jag har till exempel ganska många anteckningsböcker som jag inte använder längre. Om du använder föremålen hela tiden – behåll dem, annars packar du ner dem i en låda och göms i din garderob. Bestäm en tidsperiod, till exempel – 2 månader. Om lådan står orörd i 2 månader – är det dags, min käre man, att bli av med den.
  3. Hålla ordning på platsen. Bestäm vilken yta du vill hålla ren och skräpfri. Försök att placera föremål på sin rätta plats och utöka zonen lite i taget varje dag. Om den rena miljön inspirerar dig – sluta inte med det. Efter att ha tagit hand om dina ytor, gå runt dina skåp, släng ut onödiga föremål och håll dem städade så mycket du kan. Om detta är för mycket för dig – gör en plan, en rutin. Till exempel – städa skåp varje tisdag, hyllor på onsdag, garderob på torsdag och etc.
  4. Handla mat en gång i veckan. Jag bor nära affären, så jag är en ständig gäst där. Jag brukar köpa onödiga grejer varje gång jag går dit. Du går för att köpa dukar, men på något sätt slutar du med Nutellaburk och 2 förpackningar glass. Jag läste att man ska köpa mat för hela veckan och försöka undvika att gå till affären så gott det går. På så sätt kommer du att använda upp dina matförråd under veckan, vilket sparar tid och till och med onödiga utgifter.
  5. Var tacksam för det du har. Försök att bli gladare av små saker, ta mer tid för dig själv och rensa ditt schema. Det hjälper också att välja endast högkvalitativa föremål som kan återanvändas under lång tid.
  6. Se framstegen. Du bör hålla koll på vad som har gjorts och proffsen som följde med det. Att se resultaten kan ge dig mer motivation att fortsätta med en minimalistisk livsstil.

Det handlar inte om de materiella sakerna, utan mer om ditt eget välmående. Denna minimalismteori handlar om att ha mer tid till de saker som betyder något och att uppskatta de saker du redan har. Äg mindre & se syfte.

oktober 20, 2019