Vad drev designen 2022?

Från den antika kinesiska konsten feng shu i, där rumslig positionering överensstämmer med energiflöde, eller wabi sabi , den japanska praxisen att omfamna en ofullkomlighet, eller antikens Roms förkärlek för att använda jordfärger och geometriska mönster för att efterlikna harmonin i natur, inredning spelar en nyckelroll i samhällen och formar hur vi upplever känslor i våra egna hem. "Det finns mer och mer forskning som visar det direkta inflytandet som våra hem har, inte bara på vårt humör, utan vår allmänna hälsa och välbefinnande", enligt inredningsdesignern Timothy Corrigan.

2022, 3 år efter att covid-pandemin började och när dess slut äntligen var i sikte, fokuserade inredningstrender på att få oss att känna oss känslomässigt tillfreds. Människor tillbringade fler tider i sina hem, vilket resulterade i att de blev mer medvetna om hur deras livsrum påverkar dem, och en starkare önskan att skapa en personlig koppling till det. Vi har tvingats sakta ner och spendera tid i våra hem, vilket får oss att ägna mer uppmärksamhet åt vår omgivning och låtit våra sinnen styra utformningen av de utrymmen vi bor i.

Återgå till jorden(y)

Denna känslomässiga grund manifesterade sig på flera sätt. Flera designers drev uppkomsten av den omslutande, jordnära färgen brun, som visas i tyger som läder eller till och med i terrakottaväggar som påminner om antikens Rom. Andra stödde en spik i naturinspirerade ytor och accenter - tänk kulor och svampformer. Vissa designers säger att deras kunder inte kunde få tillräckligt med mjuka material och kurviga former för sina möbler och dekorer. Sammantaget vill människor ha ett hem som kan trösta dem och efterfrågar värme och luftighet. Och vem kan klandra dem? Vem skulle inte vilja designa ett rum som känns som en varm kram?

Pragmatisk inredning och effektiv användning av utrymmet

Samtidigt blev deras hem för många människor livets viktigaste skede: från hemmakontor till karantänssituationer blev de inte bara en plats för sömn, utan också för arbete, umgänge och avkoppling. Detta gjorde att en viss pragmatism blomstrade: föremålet vi är omgivna av måste tjäna något slags syfte. Oavsett om syftet är funktionellt, till exempel framväxten av användbar inhemsk teknologi, eller en känslomässig sådan, som reseinspirerade interiörer eller kollektioner som lyfter fram våra passioner.

Ut med minimalism

Samtidigt har några populära designval under de senaste åren fallit på vägen. Den helvita minimalismen som kan se skarp ut men ändå ger liten visuell komfort överges för mer tillfredsställande stilar. Rum fokuserade på vit-svart kontrast eller helvit allt kan se imponerande ut för gäster men är inte inspirerande eller tröstande när de måste tillbringa hela veckor inne, vilket resulterade i en slags motreaktion mot dem, och det är okänt när eller om trenden kommer lämna tillbaka.

2023 Trender: Biofili på uppgång

Vad ser hett ut för 2023? Även om det fortfarande är tidigt, ser det ut som en fortsättning och till och med överdrift av trenderna som dominerade 2022. Biofil design är en av de förutspådda fortsatta stora heminredningstrenderna 2023, ett resultat av mänsklighetens naturliga önskan att införliva naturen i det dagliga livet. Från naturliga trägolv till intensiv användning av levande inredning som hängande växter, människor vill ta med livets väv i sina hem

Klotter är den nya minimalismen

Om man går ännu längre än att bara förkasta minimalism, anammar vissa människor nu maximalism eller "clutter-core"-estetik. Även om maximalism inte har en sann definition, är dess kärnelement rikligt med mönster, färg och textur. Det tillåter människor att få sina hem att kännas så personliga som möjligt, vilket skapar ett starkt och unikt band mellan bostaden och den som bor i dem. Nyckeln till maximalism är att det verkligen inte finns några regler – det hyllar en frihet att uttrycka sig själv och glädjen i ett inre fyllt av färg, mönster och liv.

Tillbaka till framtiden

En sista trend att hålla utkik efter är retrolooken från 70-talet, med fantastisk form, sensationella och flamboyanta färger och djärva uttalanden som spelar stora roller. Inspirerad av maximalism och en romantisk, "tillbaka till framtiden"-uppfattning om det förflutna, förlitar den sig på uttalande möbler tillsammans med neutrala golv som gör att färgerna poppar upp!

Det ser ut som att 2023 kommer att handla om ovanliga och häpnadsväckande designlösningar, så tveka inte att vara bland de första att föra in konceptet djärv autenticitet i din interiör. Du kan få vilken IKEA-möbel som helst att passa inom dessa trender med hjälp av våra överdrag, oavsett om du vill förvandla din gamla soffa till en mittpunkt med ett fantastiskt sofföverdrag eller använda ett jordnära överdrag för vilstol som passar din trädgårdsestetik inomhus.

januari 18, 2023